Svedala Kommun: Från att vara fientlig mot företag till att vara högt rankad – En manipulerad framgångssaga.
Svedala kommun har genomgått en märkbar förändring i Svenskt Näringslivs årliga företagsrankning.
Från att ha varit på väg mot botten av rankningen 2017, och nått sin lägsta punkt 2020, har kommunen nu klättrat till plats 44.
Men bakom denna framgång finns en historia av manipulation och strategiska åtgärder som inte har löst de grundläggande problemen.
Företagsrankningens nedgång: 2017-2020
Tillsynsverksamheten i kommunen blev en stor inkomstkälla, där företagare debiterades 1400 kr i timmen för tillsynsavgifter.
Detta resulterade i att många småföretag ständigt fruktade nya inspektioner, som ofta kom oväntat.
Kommunen sökte aktivt efter orsaker att utföra inspektioner, från att granska hemsidor till att kontrollera etiketter.
En företagsledare som ställde en simpel fråga till en inspektör mottog istället en stor faktura och ett e-postmeddelande från inspektörens överordnade med meddelandet att det var meningslöst att överklaga.
Resultatet blev att företagarföreningar i Svedala upphörde att samarbeta med kommunen, och många företag bestämde sig för att flytta eller inte etablera sig där.
Vändningen: Manipulation och Strategi
När Svedala beslutade att förbättra sitt rykte, ignorerade de de grundläggande problemen. Istället inriktade de sig på att påverka rankingen genom att få de som röstar i Svenskt Näringslivs ranking att rösta positivt för kommunen.
Kommunen anställde två personer specifikt för att marknadsföra Svedala som en kommun som är vänlig mot företag.
På kommunens webbplats marknadsfördes Svedala starkt som den bästa platsen för företag.
Kommunen har förbättrats för företag som är medlemmar i Svenskt Näringsliv och som röstar, men för småföretag och andra utan rösträtt har förhållandena blivit sämre.
Tillsynsavgifterna har fortsatt att klättra, och anställningen av ytterligare inspektörer har lett till ökade inkomster för kommunen från dessa avgifter.
Svedala kommuns manipulerade företagsrankings framtid
Om Svedala fortsätter att investera i marknadsföring, hemsidor, sociala medier och evenemang, kommer de troligen att nå toppositionen i Svenskt Näringslivs ranking inom några år.
Företag som har det ekonomiskt tufft och kämpar för att överleva är värst drabbade, de står maktlösa inför kommunens resurser. I praktiken ska de bara betala och vara nöjda med att få driva företag i Svedala.
För denna artikel har vi haft diskussioner med flera företagare.
Några av dessa företagare uttryckte att de helt enkelt inte vågade berätta på grund av rädsla för repressalier, som tillsynsavgifter på 1400 kr i timmen eller dyra förelägganden.
Det finns förhoppningar om att detta ska sluta och det påpekas att det inte skulle hända om kommunen avlägsnade timavgiften för extra tillsyn och pålägg med böter och orimliga svarstider.
En företagare som felaktigt nekades att bygga ut utsattes för råd om att det var lämpligt att bygga uppåt. Bara att höja taket 3 meter.
Företagare har klagat på trakasserier och påhittade inspektioner inom kommunen.
Ingen hjälp att få.
Företag har tagit sina ärenden till andra myndigheter, de kan inte tävla med kommunens resurser.
Att betala är billigare än att ständigt anlita juridisk hjälp för 3000 kr i timmen, vilket är en liten kostnad för kommunen. Att flytta är den enda möjligheten, men det är för dyrt för de flesta företag.
Denna historia visar att förbättrade rankingplaceringar inte beror på någon förbättring i företagsklimatet. Det är resultatet av strategisk manipulation och marknadsföring.
Alla företagare varnas för att etablera sig i Svedala. För att slippa att hamna i detta.
Svedala är fortfarande sannolikt den mest företagsovänliga kommunen i Sverige – men med en bra ranking.