Med kalciumklorid kan du avfukta samt smaksätta med salt
Flera fördelar och effekter då du brukar detta salt. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.
Det är lätt att ordna en egen torrboll och få en god avfuktning med kalciumklorid.
Du måste använda eller köpa rätt salt om du vill få en effektiv avfuktning i båten eller din källare. En del blandar ihop begreppen och tror att vanligt vägsalt ska fungera bra, men det gör det icke. Vanligt vägsalt består av natriumklorid och det blir inte en bra torrboll.
Kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid är vad som behövs för en effektiv avfuktning. Då man behöver otroligt stark sälta så är det ju också så att man får köpa i större förpackningar, och då är det bra om man kan få ett vettigt pris på saltet. Om du väljer mellan att hitta saltet i en lokal butik eller online på nätet rekommenderar vi dig att söka på webben.
Om du ska göra en hemmagjord torrboll ta ett tygstycke stort nog för 10 kilo salt, gör en boll av det och knyt ihop innan du hänger upp den. Det samlas fukt i bollen, så placera en hink under som samlar in droppet. Det går annars utmärkt att placera ett durkslag inuti en hink som du sedan fyller med salt.
En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Det kan vara så att detta ger en effektivare torkning men det beror förstås en hel del på hur utrymmet ser ut och vad man förvarar i det.
Kalciumklorid används dessutom till att sätta smak.
Men när kalciumklorid används som smaksättare måste det vara salt av livsmedelskvalitet.
För att saltet ska vara av livsmedelskvalitet ska det ha beteckningen e509. Man kan säga att detta salt är salt i kvadrat eftersom det är ett av de saltaste som överhuvud taget finns. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.
Saltet har två effekter vid ölbryggning, dels ger det en saltare smak samtidigt får man en stabilare smakupplevelse tack vare kalciumet. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.
Både när man vill använda kalciumklorid saltet att göra torrbollar eller använda det med livsmedel är det en bra idé att köpa det på nätet online. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.
Livsmedelskvalitet finns i hembryggbutiker som hembryggning.se och på prisad.se och allt-fraktfritt.se och ibland på Tradera.